13/05/2019
  Essen

"We kregen een ruimere blik op de wereld dankzij pleegzorg"

Rebecca en Eric zijn sinds enkele jaren een pleeggezin. Ze zorgen voor twee kinderen van 3 en 1 jaar oud en nemen kort na het schrijven van dit artikel een derde kindje op in hun gezin. “Er zijn meer kinderen die een plekje nodig hebben dan er pleegouders zijn."

Elke situatie is anders

In het geval van Rebecca en Eric gaat het om een langdurige opvang. We geven de kinderen een andere naam om hun anonimiteit te garanderen. “Loes kwam bij ons terecht toen ze 9 weken oud was en ondertussen is ze al 3 jaar. Haar broer Victor kwam bij ons toen hij amper 2 dagen oud was. In dit geval blijven de kinderen lang bij ons en dat is prima want daar hebben we voor gekozen. Als je je opgeeft als pleegouder, kan je namelijk heel wat ‘wensen’ doorgeven. Wij lieten verstaan dat als we kinderen opvangen, we dit voor een lange tijd willen doen. De kans is groot dat Loes en Victor tot ze volwassen zijn bij ons blijven”.

Vele soorten opvang

Een pleeggezin kan op vele manieren voor opvang zorgen. Sommige mensen vangen enkel in het weekend of vakantieperioden kinderen op. Anderen geven zich op voor crisisopvang, waarbij je slechts enkele uren op voorhand weet dat er een kindje aankomt. “Elk moment van stabiliteit en genegenheid voor een kind is een pluspunt. Zelfs als is dat alleen in het weekend. Dat kan belangrijk zijn voor hun toekomst. Bij het derde kindje dat we gaan opvangen weten we bijvoorbeeld dat dit tijdelijk kan zijn. Maar we werden goed geïnformeerd door Pleegzorg Vlaanderen en weten wat ons te wachten staat.”

Het belang van een tussenpersoon

Eric vertelt waarom zij zich opgaven als pleeggezin. “Dit kwam voort uit een onvervulde kinderwens. Dat lijkt een egoïstische reden, maar voor Pleegzorg Vlaanderen was dit een zeer goede drijfveer. Zo weten ze dat je ook in moeilijke momenten vol zal houden omdat je kinderwens groot is. Pleegzorg Vlaanderen begeleidt je trouwens zeer goed en fungeert als buffer tussen het pleeggezin en de biologische ouders. Als er zich een probleem voordoet waarbij contact met de biologische ouders nodig is, gaat dit steeds via hen. Dat is belangrijk, want de band tussen pleegouders en biologische ouders kan best zo goed mogelijk zijn.”

Een ruimere blik op de wereld

“Mocht je overwegen om aan pleegzorg te doen, dan raden wij je aan om naar een infoavond van Pleegzorg Vlaanderen te gaan. Er zijn steeds pleegouders aanwezig die hun persoonlijke ervaringen vertellen. Onze ogen zijn open gegaan. Je komt in contact met een andere leefwereld en beseft hoe veel geluk je zelf als kind hebt gehad om in een normale situatie te kunnen opgroeien. Voor veel kinderen is dit niet vanzelfsprekend en je krijgt meer begrip voor situaties waarin sommige mensen zich bevinden. We hopen alvast dat we iemand in Essen warm hebben kunnen maken om kinderen uit moeilijke situaties een thuis te geven.”

Meer info?
www.pleegzorgvlaanderen.be 

zoekertjes - nieuw - tweedehands - acties - promoties - evenementen - nieuws - auto - immo - jobs - vacatures - adverteren - reclame - informatie - openingsuren